Šodien piedāvājam patiesi svinīgu maltīti: svētku zoss cepeti!
Lai to pagatavotu vismaz 6 personām, nepieciešams:
– viena vesela zoss
– 3-4 āboli
– 200 g žāvētas plūmes
– 4 zariņi rozmarīna
– 1 galviņa ķiploka
– 1 pudele dzirkstoša pussalda vīna
– sāls, medus, kajenas pipari
– 2 kg mazi kartupelīši
Pagatavošana:
1. Ābolus sagriež 4 daļās un izņem serdes. Liek bļodā.
2. Pievieno žāvētas plūmes, saplūkātus rozmarīna zariņus, rupji sakapātas, notīrītas ķiploku daiviņas, nedaudz sāli, piparus un medu. Visu sajauc kopā un sapilda zoss vēderā.
3. Zosi viscaur ierīvē ar sāli, pipariem un medu un liek dziļā traukā. Trauku piepilda ar dzirkstošu vīnu un liek cepeškrāsnī uz vismaz 3 stundām.
4. Cepeti ik pa laikam aplaista ar šķidrumu no pannas.
5. Zoss ir gatava, kad gaļa pie stilbiņiem atlec no kauliem.
6. Pēdējā cepšanas stundā, apkārt liek uz pusēm sagrieztus kartupelīšus ar visu mizu, tos nedaudz apkaisot ar sāli un rozmarīnu.