- 2 gabali liellopa gaļas steika
- ½ glāzes grūbu
- 1 tējkarote sviesta vai olīveļļas
- sāls
- 250–300 g svaigu lakšu
- sula no ½ citrona
- 5–6 ēdamkarotes saulespuķu sēklu
- 3–4 ēdamkarotes rīvēta cietā siera
- olīveļļa
- rozmarīna zariņi
- sāls, pipari
- skābais krējums pasniegšanai
GAĻAS MARINĀDEI
- 2–3 daiviņas ķiploku
- 2 ēdamkarotes kapātu pētersīļu
- 2–3 ēdamkarotes sezama sēklu eļļas
- ½ glāzes sarkanvīna
- 1 tējkarote kļavu sīrupa vai 1–2 tējkarotes brūnā cukura
- 2–3 ēdamkarotes olīveļļas
- sāls, pipari
PAGATAVOŠANA
- Sagatavo gaļas marinādi. Visas sastāvdaļas sajauc bļodā un pagaršo, pēc garšas pievieno vēl sāli, piparus vai citas garšvielas.
- Steika gaļas gabalus iemērc marinādē, bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi, un gaļu liek ledusskapī, lai ievelkas. Var atstāt uz nakti vai vismaz uz 1,5–2 stundām, kamēr sagatavo parējās ēdiena sastāvdaļas.
- Sagatavo lakšu pesto. Blenderī liek lakšu lapas bez kātiņiem, pievieno rīvētu sieru, saulespuķu sēkliņas un citronu sulu, un, lejot klāt olīveļļu, blendē, līdz veidojas viendabīga masa. Olīveļļu pievieno tik daudz, lai masa būtu krēmīga, bet ne šķidra. Pēc garšas pieliek sāli.
- Uzvāra grūbas. Vienai glāzei sausu grūbu nepieciešami 500 ml ūdens. Ūdeni ar šķipsniņu sāls katliņā uzvāra, ieber grūbas, pievieno mazliet sviesta vai eļļas, un, regulāri apmaisot, vāra apmēram 20 minūtes. Noņem no uguns, katlam uzliek vāku, ļauj grūbām vēl piebriest. Tām jābūt irdenām, ne salipušām.
- Pagatavo steiku. Pannā liek sviestu un olīveļļu, pievieno rozmarīna zariņus. Kad panna uzkarsusi, liek cepties steikus. Atkarībā no steika gabalu lieluma tos cep 3–4 minūtes no katras puses. Pirms pasniegšanas un griešanas ļaut tiem atpūsties, noņemot tos no pannas un pārklājot ar foliju.