GATAVO: INGA KALNIŅA
FOTO: MĀRIS KISEĻOVS
STILS: BAIBA PRINDULE-RENCE
Kēksiņi lielākoties ir viens no pirmajiem desertiem, ko iemācas cept bērni. Un ne jau velti, jo tas nav grūti un tiem ir neskaitāmas versijas. Viena no tām ir mīklai pievienot biezpienu un augļus vai dārzeņus.
8 kēksiņi
Receptei par pamatu ņemta 250 ml glāze
miziņa no 1 citrona
¾ glāzes cukura (sākumā pievieno mazāk un papildina pēc garšas, kad mīkla gatava)
1 glāze pilngraudu miltu
1 glāze kviešu miltu
2,5 tējkarotes cepamā pulvera
2 ēdamkarotes citronu sulas
½ glāzes sablendēta pilnpiena biezpiena
4 ēdamkarotes piena
⅓ glāzes olīveļļas
1 ola
1 rīvēts burkāns
1 rīvēts ābols
1 mazs rīvēts saldais kartupelis
sauja rozīņu, dzērveņu vai godži ogu (pēc izvēles)
GLAZŪRAI
½ glāzes pūdercukura
3 ēdamkarotes citronu sulas
1 karotīte citrona miziņu
PAGATAVOŠANA:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 ºC temperatūrai. Sagatavo kēksiņu formiņas.
2. Nomazgā, notīra un sarīvē burkānu, ābolu un saldo kartupeli. Samaisa kopā un noliek malā.
3. Palielā bļodā ber miltus, cukuru, citrona miziņu un cepamo pulveri. Noliek malā.
4. Ar blenderi sablendē biezpienu, līdz veidojas viendabīga un mīksta masa. Biezpienam pievieno olu, citronu sulu, pienu, olīveļļu un labi samaisa. Šo slapjo masu liek bļodā, kur ir milti, un abas masas sajauc kopā. Šai masai pievieno rīvētos dārzeņus un visu labi samaisa. Ja vēlaties, pievieno arī ogas.
5. Biezo mīklu liek kēksiņu formiņās. Kad tās pilnas, liek karstajā krāsnī un cep apmēram 30–40 minūtes. Pārbauda gatavību, izmantojot kociņu vai plānu nazīti, ja, iedurot kēksiņā, kociņam vai nazim nekas nelīp klāt, ir gatavs.
6. Gatavus kēksiņus atdzesē. Tikmēr pagatavo glazūru. Pūdercukuram pievieno citronu sulu un miziņu un labi sablendē, līdz veidojas viendabīga glazūras masa. Ar karotīti vai otiņu apsmērē gatavos kēksiņus.