“Le Beaujolais nouveau est arrivé!” jeb “Jaunais Božolē ir ieradies!” – tā varētu tulkot šo izsaucienu, kurš ir zināms visā pasaulē jau kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem.
Patiesībā, Božolē ciemata vīndari jau izsenis ir gatavojuši šo jauno, svaigo vīnu, lai atzīmētu ražas novākšanu, bet pēc apelāciju sistēmas ieviešanas 1937. gadā tas nebija pilnībā likumīgi, jo likums noteica, ka vīnu drīkst pārdot ne ātrāk kā 15. decembrī attiecīgajā ražas gadā. Likuma normas mīkstināja 1951. gadā, un jaunā Beaujolais vīna uzvaras gājiens varēja sākties.
Apķērīgie franči ātri vien apjauta mārketinga spēku un cilvēku vēlmi svinēt un drīz vien visā pasaulē katra novembra trešajā ceturtdienā sāka svinēt Beaujolais Nouvear dienu.
Beaujolais Nouvear savā būtībā ir vienkāršs, jauns, svaigs, augļains vīns, kas ir gatavots no tipiskākās reģiona vīnogu šķirnes – Gamey. Šīs vīnogu šķirnes galvenā priekšrocība ir spēja radīt gan šādus, vieglus un augļainus vīnus, gan arī spēcīgāka rakstura vīnus ar ilgu uzglabāšanas potenciālu.
Beaujolais Nouvear tiek gatavots izmantojot mazliet īpatnēju pagatavošanas metodi, kuras galvenais priekšnosacījums ir fermentācijas ogas iekšienē bez gaisa piekļuves, tādejādi radot vīnu ar pavisam nelielu tanīnu klātbūtni.
Tieši pateicoties zemajam tanīnu līmenim un vienkāršajam raksturam, šo vīnu vajadzētu izdzert līdz gada beigām, jo izturēšanas potenciāla tam nav. Savukārt katra novembra trešajā ceturtdienā gan katram vīnmīlim ir jāizdzer vismaz pāris atdzesētas pudelītes Božolē jaunvīnu, kaut vai par godu apķērīgajiem frančiem un viņu spējai radīt svētkus vīnam!