Pavasara vēstneši – sparģeļi. ? Baudiet tos ceptus, tvaicētus, vārītus, izbaudot sulīguma un kraukšķīguma bezgalīgās variācijas. Tradicionāli sparģeļus pasniedz kā uzkodas ar olīveļļu vai ar Parmas sieru, vai kā Amerikā – ar šķiņķi, taču mēs piedāvājam izmēģināt izsmalcinātu dārzeņu sezonas atklāšanas recepti.
Sastāvdaļas:
- 500 g zaļo sparģeļu
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- ½ tējkarotes sāls
- ½ tējkarotes ķiploku pulvera
- ¼ tējkarotes maltu melno piparu
- ⅛ tējkarotes maltu muskatriekstu
- 50 g svaigi rīvēta Parmas siera
- ½ citrons
- 1 ēdamkarote sviesta
- 30 g Leimer rīvmaizes
Pagatavošana:
1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 210°C temperatūrai. Cepamo pannu noklāj ar foliju un nedaudz apslaka ar olīveļļu.
2. Sparģeļus nomazgā, un tiem nolauž kātu galus. Uz pannas izklāj sparģeļus, pāri lej olīveļļu, citrona sulu un visas garšvielas. Visu pamaisa un apviļā, lai sparģeļi būtu vienmērīgi noklāti ar garšvielām.
3. Pa virsu visam klāj rīvētu Parmas sieru.
4. Cep 7–10 minūtes vai līdz sparģeļi ir mīksti, bet ne kraukšķīgi.
5. Mazā katliņā uz zemas uguns izkausē sviestu. Pievieno panko rīvmaizi, visu apmaisa un turpina karsēt, līdz panko rīvmaize ir zeltaina.
6. Apgrauzdēto “Leimer” rīvmaizi ber pāri ceptajiem sparģeļiem. Pasniedz uzreiz.
Lai labi garšo!