Sastāvdaļas:
80 g zaļo lēcu
80 g melno lēcu
6 tomāti (2 sarkani, 2 dzelteni, 2 zaļi)
1 saldais sīpols
4 daiviņas ķiploku
šķipsna koriandra sēklu
svaigs baziliks
2 burkāni
3 topinambūri
120 g konservētu melno pupiņu
120 g konservēta pupiņu un turku zirņu mikšļa
olīveļļa
sauja lazdu riekstu
4 ķiršu tomātiņi
100 g Lapzemes siera
Pagatavošana:
- Zaļās un melnās lēcas kopā vienā katlā novāra pēc norādījumiem uz iepakojuma. Pēc tam nokāš.
- Pagatavo tomātu buljonu. Trīskrāsu tomātus sagriež paprāvos gabalos. Pusi sīpola un 2 daiviņas ķiploka smalki sagriež un kopā ar tomātiem liek apcepties olīveļļā atsevišķā katlā, līdz tie ir viegli karamelizējušies.
- Tomātu masai pievieno koriandru sēklas, baziliku un visu pārlej ar ūdeni. Sagaida, līdz buljons uzmet pirmo burbuli, ņem nost no plīts un atstāj malā garšām ievilkties. Pēc tam nokāš.
- Ar mizojamo nazi nomizo un sagriež plānās strēmelēs burkānus un topinambūrus. Tad strēmeles sakapā smalkos stienīšos.
- Sakapā otru pusi sīpola un 2 ķiploku daiviņas.
- Buljonu lej katlā, tam pievieno nokāstas melnās pupiņas un pupiņu un turku zirņu miksli, sīpolus, burkānus, topinambūrus, lēcas un ļauj tam pavārīties apmēram 5 minūtes.
- Pēc garšas zupai pievieno sāli un piparus, un, kad tā gandrīz gatava, – ķiplokus.
- Lazdu riekstus sagrūž piestā vai sakapā smalkāk ar nazi, ķiršu tomātiņus sagriež uz pusēm, Lapzemes sieru mazākos gabalos.
- Zupu pasniedz, pa virsu kārtojot ķiršu tomātiņus, riekstus un sieru. Pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.